neljapäev, 24. september 2020

6.-9.klass õppekäigul "Päev looduses"

24.septembril käisime 6.-9.klassiga Elva lähistel Suur-Umbjärve ääres õppekäigul. 

Õppeprogramm oli väga praktiline ja andis näpunäiteid, kuidas looduses hakkama saada.

Kõigepealt õppisime, kuidas käepäraste vahenditega tuld teha ja mida oleks kaval metsa minnes kaasa võtta. Kõik õpilased ja õpetajad said proovida, kuidas tulepulkadega tuld teha saab. See ei olnudki nii lihtne kui arvata võis. 

Seejärel saime teada ja proovida, kuidas järveveest joodavat vett saada. Selleks oli vaja poolikut plastpudelit, sammalt, sütt, liiva ning natuke kannatust. Kui sellisest filtrist vett piisavalt palju läbi lasta, on vesi lõpuks joodav.

Siis viis retkejuht meid metsa ja moodustasime kaks meeskonda - poisid ja tüdrukud. Ülesandeks oli onni ehitamine. Kuna ühtegi tööriista ei antud, tuli looduses olevaga hakkama saada. Onnid said uhked ja püsivad seal arvatavasti mitu aastat. Kel Umbjärve kanti asja, võib meie onnid metsast üles otsida. 

Lisaks seletas retkejuht meile, kuidas metsas ilmakaari määrata. Saime teada, et puutüvel oleva sambliku järgi ei saagi alati õiget tulemust ja on hoopis teistsuguseid märke, mida jälgida.

Päev lõppes ühise pikniku ja lõkketegemisega. Kõik said ise noaga proovida halust laastude tegemist ja ühislõke läkski põlema. Grillisime seal kaasavõetud vorste, sõime pirukaid ja õunu ning jõime morssi. Ilm oli imeilus ja nautisime ümbritsevat loodust väga.

Terve päeva käis meiega kaasas ka üks noor ümbruskonna koer, kellele meie seltskond meeldis nii väga, et ta koju enam tagasi ei kippunud. Koer oli meiega nii vett puhastamas, onni ehitamas kui ka vorsti söömas. 

Aitäh toreda päeva eest Mats Hansenile ja ilmataadile. Oli väga põnev ja praktiline päev!





















































Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar