kolmapäev, 5. juuni 2024

5.klassi soome keele õpilased käisid Helsingis

Juba kooliaasta alguses mõtlesime, et tore oleks õpitut kinnistada pisikese reisiga Soome. Nüüd sai see plaan teoks. 

 

Päev algas varakult, enamus ärkasid kell 5 ning nii mõnigi tundis juba öösel reisiärevust. Startisime Olustverest kell 6.15 Mereli suure autoga Türile, kus istusime rongile, et sõita Tallinnasse. Rong oli üllatavalt täis. Jalutuskäik sadamasse oli põnev, ühe maja aknast nägime Ferrarit! Sadamas laevale pääsu oodates mängisime loomamängu. Laeval leidsime hea istumiskoha akna alla. 

 

Mida arvata Helsingist: 


Joonasele avaldas muljet Helsingi kesklinn. Rosannale ja Lisandrale meeldis kohalik arhitektuur. Silma torkas, et tramme oli nii palju ning liiklus sujus hästi, palju ehitustöid oli kaTundus, et helsinglased on rahulikumad ja vähem stressis kui meie kodumaa suurlinna elanikud. Kõik kolm poissi olid ühiselt seda meelt, et kõige meeldejäävam oli Helsingi Tuomiokirkko ehk Toomkirik. See oli nõnda suur, et vaade kirikule ajas kohe ahhetama. 

 

Helsingi Toomkiriku arhitektiks oli Carl Ludvig Engel ning kirik õnnistati ja võeti kasutusele 1852. Kirikuhoone on oma plaanilt risti kujuline. Peaportaali hoiavad üleval kuus korintose stiilis sammast. Selleks, et kirikuni jõuda, tuleb üles sammuda 47 trepiastmest. Meie külaskäigu ajal olid astmed suviselt soojad ning neil oli mõnus istuda ja alla linnale vaadata. 

 

Merelile jäi meelde, et tee Länsisatamast kesklinna oli pea koguaeg ülesmäge. Länsisatamast kesklinna suunas seisis kai ääres igasugu laevu ja paate, mõni ilusam, mõni nägi välja nagu prügimägi. 

 

Tagasiteel sadamasse kulgesime natukene ka trammiga. Soome keelt saime veidi kasutada poes oma ostude eest tasudes ning süüa tellides. Tänavapildis märkasime tavapärasest suuremat hulka kollaseid autosid ning viljandimaalastena üllatas meid inimesterohkus

 

Tagasi kodumaale jõudsime õhtul ning ees ootas veel paras jalutuskäik rongijaama ja sõit puupüsti täis rongiga Türile, sealt edasi autoga koju. Päev oli sisukas ja vahva, aga ilmselt ka tavapärasest väsitavam. Lapsed olid tublid ja toredad. Suur tänu Merelile kaasa tulemast!

 

 

Helsingis käisid LisandraRosanna, Joonas, Richard, RyanLisandra ema  Mereli ning Sandra (õpetaja)


















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar